REGISTRIRANE KRIVOTVORINE NOVČANICA I KOVANOG NOVCA

ažurirano 26. siječnja 2016.

Zahtjev za vještačenje  PDF 

Edukativna brošura: Naučimo prepoznati sumnjive primjerke novca 

Hrvatska narodna banka tiskala je edukativnu brošuru naziva NAUČIMO PREPOZNATI SUMNJIVE PRIMJERKE NOVCA. Brošura sadržava opisne i slikovne prikaze zaštitnih obilježja novčanica kuna, postupak provjere autentičnosti sumnjivih primjeraka, primjere krivotvorenja zaštitnih obilježja kao i tumačenje osnovnih pojmova u opisivanju karakteristika novčanica. Brošura je namijenjena zaposlenicima banaka, zaposlenicima svih institucija kojima je osnovna djelatnost rukovanje gotovim novcem te osobama koje u svom poslovanju svakodnevno rukuju gotovim novcem. Svrha je brošure educirati kako uspješno prepoznati krivotvoreni novac te spriječiti pokušaje stavljanja takvog novca u optjecaj.
Brošura je besplatna i može se naručiti upućivanjem zahtjeva na e-mail adresu: ncc.hr@hnb.hr. Obrazac ZAHTJEV potrebno je popuniti traženim podacima i pridružiti e-mail poruci te poslati. Može se preuzeti u Hrvatskoj narodnoj banci ili u jednom od deset gotovinskih centara u Republici Hrvatskoj.

Kako provjeriti imate li originalnu novčanicu kune?

Originalne novčanice kune lako je prepoznati. Dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja. A da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute koje donosimo u nastavku. Autentičnost novčanica provjerava se pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica.

OSJETI! – Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! – Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.

TITRAJ! – Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.

PROVJERI! – Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

Provjera pomoću slika  PDF

Aktualne krivotvorine

Krivotvoreni kovani novac od 5 kuna  PDF
(godine izdanja 1994., 1996., 2002., 2004. i 2006.)

Detaljan prikaz krivotvorene novčanice od 200 kuna, izdanje 7. ožujka 2002.

Detaljan prikaz krivotvorene novčanice 100 kuna serije A...C 

Detaljan prikaz krivotvorene novčanice 1000 kuna serije A...E  HTML   PDF

Statistički podaci o registriranim krivotvorenim novčanicama kuna i stranih valuta

bullet 1. srpnja – 31. prosinca 2015. 
bullet 1. siječnja – 30. lipnja 2015.
bullet 1. srpnja – 31. prosinca 2014.
bullet 1. siječnja – 30. lipnja 2014.
bullet 1. srpnnja – 31. prosinca 2013.
bullet 1. siječnja – 30. lipnja 2013.
bullet 1. siječnja - 31. prosinca 2012.
bullet 1. siječnja - 30. lipnja 2012.
bullet 1. siječnja - 31. prosinca 2011.
bullet 1. siječnja - 30. lipnja 2011.
bullet 1. siječnja - 31. prosinca 2010.

Statistički podaci o registriranim krivotvorenim novčanicama kuna

Priopćenja za javnost o pojavi krivotvorina

Postupci s krivotvorinama i sumnjivim primjercima novčanica i kovanog novca

bullet Odluka o rukovanju novčanicama i kovanim novcem kuna i lipa neprikladnim za promet
(NN, br. 22/2002.)
bullet Odluka o osnivanju Nacionalnog centra za borbu protiv krivotvorenja, Nacionalnog centra za analizu novčanica i Nacionalnog centra za analizu kovanog novca
(NN, br. 37/2008.)