Prvi novac - Povijest hrvatskog novca

 

Na narednim stranicama možete doznati više o nastanku novca, o njegovoj vrijednosti i važnosti, a posebice o tome kako se tijekom vremena razvijao hrvatski novac.

 
Što je novac ?Što je novac? Kako je i gdje je nastao?  Koja je njegova osnovna funkcija? Kako je utjecao na razvoj društvenih zajednica?

Prema Općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda novac je specifična roba, koju je razvoj robne proizvodnje i razmjene izdvojio kao opći ekvivalent vrijednosti. 

Dr. Anton Bauer, hrvatski muzeolog i kolekcionar, ističe kako je Novac u prvom redu platežno sredstvo za razmjenu dobara, te povijesni i gospodarski dokument vremena, ali istodobno i važan datirani umjetnički i kulturni spomenik. Naglašava i da je novac ujedno dokument pisma i jezika.

Prije nastanka novca funkciju novca imala je stoka, školjke, krzno, žito. O tome svjedoči i npr.  latinski naziv za novac pecunia (pecus - govedo). Međutim, s razvojem trgovine jača potreba za novčanim oblikom vrijednosti, te nastaje novac koji u početku ima oblik grumena, šipke ili predmeta od zlata i srebra. Takav novac morao se uvijek iznova vagati da bi se ustanovila njegova težina, odnosno vrijednost. 
S razvojem društvenih zajednica i sve većom potrebom za jednostavnijim prometom novca, pojavljuju se novčane vrste nastale na temelju definiranja vrijednosnih odnosa među metalima. S vremenom su utvrđena i pravila o težini i kvaliteti novca, uključujući ono da  nominalna vrijednost novca mora biti istovjetna s vrijednošću stvarnog sadržaja novca. Kasnije se od tog pravila odustalo.

 

 Nastavci: 12345